Vitaminas K ir kalis yra būtini mikroelementai, kurių organizmui reikia tinkamai vystytis ir funkcionuoti. Juos abu sieja, kai kurie bendri dalykai, tačiau jie nėra vienodi.
Kiekvienas iš jų turi unikalių savybių. Skirtingai nuo vitamino K, kalis nėra vitaminas, tai yra mineralas.
Periodinėje Mendelejevo lentelėje kalio cheminis simbolis yra raidė K. Taigi žmonės, kartais painioja kalį su vitaminu K.
Kuo panašūs vitaminas K ir kalis?
Vitaminas K ir kalis laikomi pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis.
Jūsų organizmui reikia būtinų maistinių medžiagų, kad galėtumėte atlikti pagrindines užduotis. Kūnas pats negali pasigaminti kalio ir gali pasigaminti tik nedidelį kiekį vitamino K. Dėl to šias maistines medžiagas yra labai svarbu vartoti su maistu.
Vitaminas K
Vitaminas K priklauso riebaluose tirpių vitaminų grupei, kurių organizmui reikia gaminti baltymus, reikalingus kraujo krešėjimui ir kaulų gamybai.
Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai dažnai skiria vitamino K1 papildus vos gimusiems kūdikiams, kad išvengtų kraujavimo dėl vitamino K trūkumo.
Labiausiai paplitę vitamino K tipai yra K1 ir K2.
Vitaminas K1 – taip pat žinomas, kaip filochinonas– dažniausiai randamas žaliose lapinėse daržovėse. Tai taip pat labiausiai paplitęs vitamino K tipas, žmogaus mityboje.
Vitaminas K2 yra junginių, žinomų kaip menachinonai, grupė. Jų dažnai yra gyvūniniuose produktuose ir fermentuotuose maisto produktuose.
Žarnyno bakterijos, taip pat gamina nedidelį kiekį menachinonų.
Tačiau vitamino K2 kiekis, kurį gamina žarnynas, skiriasi.
Kalis
Kalis yra mineralas, veikiantis kaip elektrolitas žmogaus organizme.
Beveik kiekvienai žmogaus kūno ląstelei ir audiniams reikia elektrolitų, kad galėtų atlikti pagrindines funkcijas.
Kalis padeda išlaikyti:
vandens balansą;
kraujo pH;
kraujo spaudimą;
raumenų judėjimą;
ryšį tarp neuronų
reguliarų širdies plakimą
Todėl norint išlaikyti optimalią sveikatą, svarbu, kad kalio kiekis kraujyje neviršytų normos.
Kiekvieno iš jų privalumai
Reguliarus maisto, kuriame gausu vitamino K ir kalio šaltinių, vartojimas gali prisidėti prie bendros sveikos mitybos.
Kiekvienas iš šių mikroelementų turi savo privalumų.
Vitamino K nauda:
Vitaminas K vaidina svarbų vaidmenį kaulų augime ir metabolizme.
Maistinių medžiagų trūkumas siejamas su kaulų pažeidimais. Tai gali būti kaulų lūžiai ir ligos, pvz., osteoporozė.
Vitaminas K, taip pat gali padėti slopinti kalcio kaupimąsi kraujagyslėse, o tai yra žymi širdies ligų pagalba.
Taigi, jei su maistu gausite pakankamai vitamino K2, galite išvengti kalcio kaupimosi ir pagerinti širdies sveikatą.
Kitos maistinės medžiagos, įskaitant vitaminą D, gali turėti įtakos vitamino K papildų veiksmingumui širdžiai.
Nauji tyrimai rodo, kad vitaminas K gali turėti papildomos naudos užkertant kelią su amžiumi ir uždegimu susijusioms ligoms, tokioms kaip diabetas ir vėžys.
Kalio nauda
Kalis gali turėti įtakos kaulų sveikatai.
Kaip ir vitaminas K, kalis gali padėti kaulų sveikatai moterims po menopauzės. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad kalis gali turėti ryškesnį poveikį kaulams ir osteoporozės rizikai.
Kalio gebėjimas padėti reguliuoti kraujospūdį turi didelį poveikį širdžiai.
Susirūpinimas dėl vitamino K
Žmonėms, sergantiems lėtine inkstų liga, padidėja vitamino K trūkumo rizika.
Todėl reikia užtikrinti, kad kepenų cirozę sergantys žmonės vartotų pakankamai vitamino K, tai gali būti vienas iš būdų išvengti galimų kaulų ir širdies komplikacijų.
Kadangi vitaminas K skatina kraujo krešėjimą, žmonės, vartojantys kraują skystinančius vaistus, turi atidžiai stebėti, kiek vitamino K jie suvartoja.
Susirūpinimas dėl kalio
Kalbant apie kalį, žmonėms, sergantiems kepenų cirozę, yra padidėjusi hipokalemijos rizika – mažas kalio kiekis kraujyje. Jie taip pat turi didesnę hiperkalemijos, didelio kalio kiekio kraujyje riziką.
Šie kalio kiekio kraujyje pokyčiai, sergant kepenų ciroze, buvo susiję su padidėjusia hospitalizavimo, širdies ligų ir mirties rizika.
Taigi žmonėms, sergantiems kepenų ciroze, gali tekti atidžiai stebėti kalio kiekį kraujyje ir atitinkamai koreguoti kalio turinčio maisto ir papildų suvartojimą.
Maisto produktai, kurie yra vitamino K bei kalio šaltiniai
Kai kurie iš geriausių vitamino K maisto šaltinių yra:
vaisiai;
lapinės daržovės;
fermentuotų sojų pupelės;
riešutai;
sūris;
kepta vištiena.
Maisto produktai, kuriuose ypač daug kalio, yra:
vaisiai;
daržovės;
ankštiniai augalai;
pieno produktai;
jūros gėrybės;
liesa mėsa.